Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa

Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa

Biblioteka Stribor Znanje, Zagreb, 2021. 

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 2 min.

Ako si već dovoljno snažan, moraš biti i dovoljno ljubazan.

Pipi Duga Čarapa

U 11. mjesecu u kojem se rodila Astrid Lindgren družila sam se s Pipi Dugom Čarapom.

Pipi sam čitala u osnovnoj školi, pa nakon toga na fakultetu i ove godine još jednom. Svaki put kad bih je čitala činila mi se drugačijom. Novijom, svježijom, neobičnijom. Primjećivala bih neke detalje kojih ranije nisam bila svjesna. Pipi je mjesec dana bila moja prijateljica, tješiteljica, mentorica.

Pipi je poput nekog priručnika za život. Za djecu, da im krila još više narastu i da dobiju potporu u svojoj igri i stvaralaštvu. Za roditelje, da se prisjete nesputane, maštovite dječje igre i da razumiju svoje dijete na jedan drugačiji način. To je roman za djecu od 8 do 12 godina, ali ako imate mlađe dijete nije prerano da upozna Pipi. Pročitajte mu slikovnicu Poznajete li Pipi Dugu Čarapu? za djecu od 4 do 8 godina u kojoj priča o Pipi nije izgubila šarm, a slikovnicu je također napisala Astrid Lindgren.

Tko je Pipi Duga Čarapa? To je neobična djevojčica koja živi sama u Vili Pipinovac sa svojim konjem i majmunčićem Nilsonom. Nevjerojatno je jaka i ima punu vreću zlatnika. Sama kuha, sama se uspavljuje, sama održava kuću i živi po svojim pravilima. Tata joj je urođenički kralj i Pipi vjeruje da će se on uskoro vratiti po nju. Pustolovine počinju u onom trenutku kad Pipi upozna Tomija i Aniku, djecu iz susjedstva koji će postati njeni dobri prijatelji i čiji će se život promijeniti dolaskom čudesne djevojčice.

Zanimljivi zadaci i igre:

  1. Pipi ima neobičan hobi. Ona je stvarotražiteljica. Neka dijete izmisli zanimljiv hobi koji počinje prvim slovom njegovog imena. Uključite u igru i druge ukućane ili npr. skupinu djece u parku ili na rođendanu. Neka svatko od njih objasni hobi koji je smislio. Cilj je zabaviti se i smisliti što više neobičnih rješenja.
  2. Napišite na papiriće slova. Neka dijete izvuče slovo, a vi izvucite drugo. Cilj je u zadanom vremenu pronaći što više predmeta koji počinju tim slovom.
  3. Neka dijete predloži čemu bi sve mogla poslužiti kutija za kekse. Nema ograničenja. Dobrodošli su svi prijedlozi ma kako neobični i nesvakidašnji oni bili.
  4. Pročitajte poglavlje Pipi spašava živote o tome kako je Pipi pomogla djeci u požaru. Razgovarajte s djetetom što bi ono učinilo kad bi bilo jako kao Pipi. Kome bi sve njegova snaga mogla biti od koristi? Može o tome napisati priču.
  5. Ako ste u prilici, svakako pogledajte predstavu Pipi Duga Čarapa u kazalištu Trešnja ili nekom drugom kazalištu.

Pitanja za razgovor s djetetom:

Kakva je Pipi?
Imate li neke zajedničke osobine?
Što je neobično u njenom životu?
Što bi se dogodilo kad bi se neko dijete u školi ponašalo kao Pipi?
Što Pipi može naučiti od tebe?
Što ti možeš naučiti od Pipi?

Literatura
Scher, A. 100+ ideja za dramu. Zagreb : Hrvatski centar za dramski odgoj, 2005.

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This