Tamara Vučković - Mirko Bjesomirko - Balans centar za biblioterapiju - Zagreb

Tamara Vučković: Mirko Bjesomirko

Evenio, 2019.

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 3 min.

Razmišljam o bijesu već nekoliko dana. Koliko je nezgodan i koliko u tren oka preplavi malo dijete i kao da o ničemu ne može razmišljati osim o osveti, vraćanju milog za drago. Bijes napada čak i onu djecu koja se čine savršeno smirenima i mene to uvijek iznenadi, uhvati nespremnom. Kao da njih napada najviše jer nismo na to navikli i očekivali. Razgovarala sam sa svojim kćerima o bijesu i one su mi već dale neka rješenja, npr. možeš sjesti i smiriti se dok te ljutnja ne prođe, možeš crtati, ako si na nekoga ljut možeš udariti jastuk ili brojati do deset. Saznala sam također da ti od ljutnje pocrveni trbuh baš kao zecu iz priče. Nakon razgovora s djevojčicama obuzeo me mir i osjećaj zahvalnosti jer sam shvatila da i u vrtiću s odgojiteljicama čitaju i razgovaraju o ovakvim važnim temama. Svi se trudimo koliko možemo sa svih strana da im pomognemo.

Pokušavam na bijes ne odgovoriti bijesom i smiriti situaciju koliko god mogu da se netko ne ozlijedi. Ako je meni kao roditelju teško i izazovno ovakvo ponašanje, kako je tek djeci?


Mirko Bjesomirko je knjiga za djecu od 4 do 8 godina, a možda će se najviše u njoj prepoznati prvašići jer je Mirko i sam prvašić. Knjiga pomaže djeci i nama da pronađemo mir, da se ne sramimo svojih osjećaja, da prepoznamo trenutak u kojem nam se bijes prikrada i da ga izrazimo na prihvatljiv način. Priča je to o dječaku kojeg mnoge stvari ljute: kad ne bude izabran u igri graničara na školskom igralištu, kad izgubi u Čovječe, ne ljuti se, kad misli da mu se djeca smiju, kad ne može pronaći majicu koju želi odjenuti. Mnogo je stvari koje tište malo dijete, a osjećaji su snažni, preplavljujući. Treba naći način kako proći kroz dan, kako pomoći samome sebi, kako zaštititi druge.

„Kad bi pitali Mirka zašto se toliko ljuti, ni on sam ne bi znao dati odgovor. Jednostavno bi ga obuzeo taj jak, neugodan osjećaj, u glavi bi mu zujalo i brujalo i nešto bi ga tjeralo da se svađa i ljuti na sve oko sebe.“

Mirkov problem postao je još veći kad su mu se prijatelji iz razreda počeli rugati i zvati ga Mirko Bjesomirko. Počeo je gutati svoj bijes zbog čega mu se javila bol u trbuhu.

„Mislio je da će svaki problem riješiti bijesom. Ali nije. Upravo je bijes postao Mirkov najveći problem.“

Mirkova učiteljica odvela je Mirka u knjižnicu, na najmirnije mjesto u školi. Tamo je Mirko susreo Bjesomira, neobično stvorenje koje mu je pomoglo nositi se s bijesom koji osjeća u sebi i pronaći mir.

Knjiga je, vjerujem, vrlo korisna za odgojitelje u starijim vrtićkim skupinama te učitelje u 1. i 2. razredu osnovne škole. Otkrila sam da je i mene smirila. Prisjetila sam se da me najviše smiruju šetnje i čitanje. Ako ste i vi u potrazi za knjigom koja će pomoći vašem djetetu i vama da pronađete mir, onda je Mirko Bjesomirko knjiga za vas.

Zanimljivi zadaci i igre:

 1. Ako imate djecu koja vole pobjeđivati i jako ih ljuti kad izgube u igri, društvene igre Čovječe, ne ljuti se i Uno odlične za učenje kako se nositi s porazom.
 2. Za ovu igru trebat će vam papirići za pisanje, olovka, bojica ili flomaster i kuverte, kutijice, papirnate čašice i sl.  Zajedno s djetetom napišite na papiriće slova abecede i brojeve do 10, ali tako da ima nekoliko komada od svake vrste. Na kuverte napišite njihove nazive. Pomiješajte ih. Neka dijete pospremi slova i brojeve u njihove kućice.
 3. Uključite dijete u slaganje knjiga u vašoj kućnoj knjižnici. To može biti slaganje prema imenima knjiga, prezimenima pisaca ili prema boji korica.
 4. Neka dijete crnim, tankim flomasterom nacrta zakrivljenu crtu na papiru koja vijuga poput zmije, katkad prelazeći vlastiti rep, puzeći u svim smjerovima i po cijelom papiru. Nakon toga može obojiti manja i veća zatvorena polja koja su se stvorila između. Možete ovaj zadatak raditi sa svojim djetetom na način da vi nacrtate zakrivljenu crtu, a dijete oboji polja između.  
 5. Dijete može napisati ove riječi SVEMIR, POMIRITI SE, MIRAN, SMIREN i u njima pronaći i bojicom zaokružiti riječ MIR. Pokušajte se zajedno s djetetom prisjetiti još nekih riječi koje u sebi imaju riječ mir.
 6. Zadatak za roditelje: posudite u knjižnici knjigu Joanne Faber: Kako razgovarati da bi vas mala djeca slušala, praktičan priručnik s alatima koji nam mogu pomoći u svakodnevnom nošenju s izazovnim ponašanjima djece.

Pitanja za razgovor s djetetom:

 1. Jesi li se ikada razbjesnio/la?
 2. Kakav je to osjećaj?
 3. Kako se Mirko ponaša kad je bijesan, a kako druga djeca odgovaraju na njegov bijes?
 4. U priči se spominju neki Mirkovi postupci koji su naštetili drugim osobama, poput bacanja lopte kad ga učenici nisu izabrali za igru graničara, bacanja figurica kad nije pobijedio u igri Čovječe, ne ljuti se, šaranja učiteljičinih zadataka na ploči kad je mislio da mu se druga djeca smiju. Što je Mirko, po tvom mišljenu, mogao drugačije učiniti?
 5. Kako je Mirko pronašao mir?
 6. Što sve može pomoći Mirku da se smiri kad je bijesan osim ideja koje se spominju u priči?

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This