velj 1, 2022 | Novosti, Seminari, Višednevni

Uspješno završen online seminar „Uvoda u biblioterapiju“ za dubrovačke polaznike!

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: < 1 min.

U periodu od studenog 2021. godine do siječnja 2022. godine Balans centar za biblioterapiju održao je tri online susreta sa polaznicama dubrovačke skupine profesorica književnosti i knjižničarki koje su pokazale interes za biblioterapiju.

Ideja o seminaru nastala je nakon predavanja „Terapijska moć književnosti“ koje je 23. travnja 2021. godine održala prof. književnosti Ivana Bašić na poziv Dubrovačkih knjižnica. Jedna od polaznica predavanja bila je i profesorica književnosti Tanja Galjuf koja je pokazala poseban interes za ovu temu i okupila grupu zainteresiranih kolegica. Uslijedili su zatim dogovori oko početka seminara koji je Balans centar za biblioterapiju ponudio oformljenoj dubrovačkoj skupini.

Na prvom susretu održanom u studenom 2021. godine prof. Ivana Bašić održala je predavanje u kojem je predstavila model interaktivne biblioterapije, s naglaskom na razlici između biblioterapije čitanjem i interaktivne biblioterapije. Nakon predavanja održana je i radionica Poetski kolaž koja oprimjeruje jedan od osnovnih biblioterapijskih principa rada na tekstu.

Drugom susretu pridružila se i knjižničarka Iva Šišak, prof. filozofije i religijskih znanosti koja je vrlo detaljno predstavila ciljeve biblioterapije ilustrirajući ih praktičnim primjerima. Predavanje je bilo uvod u vježbe procjene biblioterapijske vrijednosti teksta koje je vodila profesorica književnosti Ivana Bašić.

U trećem susretu polaznice su sudjelovale u zajedničkoj pripremi za biblioterapijski razgovor. Voditeljice su ovaj susret zamislile kao niz praktičnih vježbi postavljanja pitanja koja oblikuju biblioterapijski razgovor.

Tako je seminar „Uvod u biblioterapiju“ uspješno završen, a polaznice su izrazile zadovoljstvo predavanjima i radionicama u kojima su sudjelovale, pri čemu su istaknule da će im spoznaje stečene na uvodnom seminaru o biblioterapiji koristiti u daljnjem radu u nastavi književnosti i u knjižnici.

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This