Ela peroci - Maca papučarica - Biblioterapija za djecu

Ela Peroci: Maca papučarica

Mozaik knjiga, 2015.

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 2 min.

Razmišljala sam koja bi priča najbolje opisivala problem koji me muči već duže vrijeme, a to je održavanje reda u kući. Zaključila sam da je to upravo Maca papučarica zbog svoje slikovitosti i jednostavnosti. To je priča namijenjena djeci od 4 do 8 godina.

Postoji lijepo, malo selo s bijelim kućama u kojima žive djeca, pometenim dvorištima i ravnim cestama. Sve bi bilo idilično da djeca na kraju dana pospreme svoje papuče, ali to se ne dogodi. Priča se zapliće već iduće jutro kad nitko ne može pronaći svoje papuče. Tko ih je spremio i gdje? Kreće potraga za tajanstvenim stvorenjem.

Dok sam bila djevojčica na moje pitanje gdje mi je neka igračka roditelji bi odgovarali: „Tamo je gdje si je ostavila, ili: „Djeca se vani na njoj sanjkaju.” Pitala sam se što ja govorim svojoj djeci i mogu li im reći i na jednostavan način pokazati kako pospremati jer nije stvar samo u pospremanju. Stvar je u osjećaju. U povjerenju u samoga sebe i svoje postupke koji će te dovesti do unutarnjeg mira jer će te sve ono, stavljeno na svoje mjesto, ujutro dočekati baš tamo gdje si ih stavio. Ako i vi promišljate o ovoj temi i želite pomoći svom djetetu da bude na miru sa samim sobom onda je ovo priča upravo za vas.

Zanimljivi zadaci i igre:

  1. Posudite u knjižnici knjige slične tematike: Kućna čudovišta I i II Stanislava Marijanovića i Mrljek i Prljek na zbrčkanom prespavancu: priča o neurednoj sobi Jelene Pervan.
  2. U Kućnim čudovištima II pronađite Zvjerka Krivoreda i proučite njegova pravila za stvaranje nereda. Porazgovarajte s djetetom kako ih pretvoriti u pravila za održavanje reda. Dijete ih može ispisati na veliki papir ili vi to možete učiniti za njega.
  3. Pronađite tri kategorije igračaka za koje želite da ih dijete pospremi, npr. plišane igračke, autići i kockice. Uzmite tri kutije i na njih zalijepite sličice onoga što želite da se skupi. Dijete može samo nacrtati sličice predmeta ili ih možete pronaći na internetu i isprintati. Nakon toga uzmite nekoliko letaka iz raznih dućana, izrežite s djetetom sličice i pustite da ih razvrsta u kutije. Kasnije možete zadatak ponoviti s većim kutijama i pravim igračkama.

Pitanja za razgovor s djetetom

  1. Kakvo je selo u kojem žive djeca?
  2. Što misliš, zašto djeca ne mogu naći svoje papuče?
  3. Događa li se tebi ponekad da ne možeš nešto naći?
  4. Kako se osjećaš kad ne možeš pronaći svoju igračku?
  5. Što možeš učiniti kako bi ti bilo lakše pronaći svoje stvari?
  6. Na kraju priče javlja se pitanje: Tko zna hoće li djeca pospremiti papuče prije spavanja? Što misliš?
Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Možda će Vas zanimati…
WEBINARI TIJEKOM LJETA!

WEBINARI TIJEKOM LJETA!

U tri online radionice koje vam nudimo tijekom ljeta upoznat ćemo vas s nekim od postupaka koji su važni u istraživačkom dijelu pripreme biblioterapijskog susreta. Polaznici će dobiti uvid u teoriju pripreme susreta, ali će odmah potom učiti na primjerima, istražujući samostalno i u grupi, dijeleći svoja razmišljanja i pretpostavke.

Share This