Poetski kolaž u Literarnom klubu Saveza Čeha u Daruvaru - Balans centar za biblioterapiju - Hrvatska

Poetski kolaž u Literarnom klubu Saveza Čeha u Daruvaru

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 2 min.

Na poziv Tanje Novotni Golubić, voditeljice Literarnog kluba Saveza Čeha, u subotu 26. ožujka održali smo radionicu Poetski kolaž u prostorijama Češke besede u Daruvaru.

Nakon kratkog uvodnog izlaganja Ivane Bašić koja je polaznicima približila biblioterapiju, njezinu povijest i suvremenu primjenu, u radionicu nas je uvela Iva Šišak koristeći asocijativne kartice koje su nas pripremile za dijeljenje osobnih doživljaja poetskih trenutaka. Polaznicima su potom nekoliko puta interpretativno pročitane pjesme u kojima su najprije zasebno obilježavali stihove koji su ih se posebno dojmili, a potom su u grupama od odabranih stihova stvarali zajedničke pjesme.

Polaznici su na kraju pročitali svoje uratke te tako podijelili svoj doživljaj poezije i zajedničkog rada. U grupama je vladalo vedro, pozitivno radno ozračje. Pjesme koje su nastale bile su, svaka na svoj način, odraz ljepote pojedinačnih doživljaja sačuvanih u zajedničkoj pjesmi.

Ideja poetskog kolaža inspirirana je formom centona („stokrpe“), pjesme koja nastaje iz stotinu različitih citata. Ta je forma u vrijeme baroka bila iznimno cijenjena kao odraz iznimnih sposobnosti pjesnika da od različitih dijelova, preuzetih iz udaljenih izvora, učini smislenu cjelinu u kojoj stihovi dobivaju novo značenje.

Poetski kolaž u uvodnim biblioterapijskim radionicama polaznike uvodi u svijet doživljajnog čitanja u kojem je naglasak na identifikaciji s riječima kroz koje svaki pojedinac, ukoliko ih prepozna kao izraz vlastitog doživljaja stvarnosti, može iskazati svoje misli i osjećaje te ih učiniti vidljivima i drugima. Taj je terapijski princip ujedno osnova interaktivne biblioterapije koju u udruzi Balans centar za biblioterapiju (www.balanscentar.hr) njegujemo.

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This