Balans Centar -Biblioterapija i poetska terapija

tra 23, 2017 | Predavanja

“Mlada kapljica” Stanka Bašića na svom novom putovanju prema čitateljima -promocija knjige

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 3 min.

U petak 21.4. u 18.30 sati, na dječjem odjelu Knjižnice Marina Držića (KGZ), održana je promocija knjige „Mlada kapljica“ pisca, pjesnika i novinara Stanka Bašića.

„Tako mogu zaključiti da stvari nisu onako jednostavne kako nam se na prvi pogled čine. Ni jedna kapljica vode, kao ni međuljudski odnosi, nije samo kapljica vode – ona je pravo čudo.“

Stanko Bašić

Goste je u ime knjižnice pozdravila knjižničarka Željka Krušlin, koordinatorica aktivnosti knjižnice. Autora je potom nadahnuto predstavila profesorica književnosti Josipa Mioč koja je okupljenim gostima iznijela i svoj doživljaj čitanja knjige.

Naglasila je kako je u drugom čitanju ovu lijepu dječju priču doživjela snažno i, kako je napisala i u recenziji knjige, „autor nas je na trenutak otrgnuo od nas samih i ponudio nam jedan novi svijet u kojem vladaju neke druge vrijednosti i neka druga pravila igre, puno pitomija i iskrenija, negoli su ona među nama Zemljanima“.  Ivana Bašić predstavila je Mladu kapljicu kao junakinju smjestivši njezinu priču u kontekst junačkog putovanja, najstarije i najraširenije priče koja postoji u brojnim civilizacijama kao jedna od temeljnih obrazaca pripovijedanja.

Glavna junakinja, malena kapljica vode, upada u razne avanture iz kojih izlazi izmijenjena – u ovom slučaju, ona mijenja svoj oblik od vodene kapljice do snježne pahuljice.  Autor je okupljenima predstavio vrlo zanimljivu priču o nastanku knjige temeljeći svoje izlaganje upravo  na priči o nastanku priče. „Mlada kapljica nastala je u deset dana, od 1. do 10. prosinca 1974. godine. Ni sam ne znam kako sam je napisao, priča je imala svoje zakonitosti, ona me je sama vodila. Sada, kad je ponovo čitam, pitam se jesam li je ja napisao.“, rekao je Bašić govoreći i o samom činu stvaranja kao o čudu, kakvo je i jedna obična kapljica vode. U vrlo bogatom govoru u kojem je ispričao i neke zanimljive anegdote iz svog djetinjstva, osobito o onim događajima koji su iziskivali veliku hrabrost i savladavanje prepreka, autor je istaknuo kako je sve ono čime se kao djeca zanimamo upravo jezgra svega što nas u životu kasnije zanima, pa i temelj našeg životnog putovanja.

„Ja sam kao dijete jako volio prirodu i sve poslove vezane uz zemlju i životinje. Ta me ljubav vodila prema nekim drugim područjima. Tako sam se bavio religijama, pratio sam sport, književnost, povijest, a evo sad se ponovo vraćam zemlji i svojim korijenima.“

Priča o Mladoj kapljici zapravo je univerzalna priča o cikličkoj izmjeni godišnjih doba, ali i života, koji se uvijek obnavlja. Tako je Bašić, pokazujući jednu zanimljivu znanstvenu knjigu o vodi, rekao kako je autor te knjige i sam rekao da nije moguće u jednoj znanstvenoj  formuli pokazati svu složenost jednog fenomena.


„Tako mogu zaključiti da stvari nisu onako jednostavne kako nam se na prvi pogled čine. Ni jedna kapljica vode, kao ni međuljudski odnosi, nije samo kapljica vode – ona je pravo čudo“

rekao je Bašić i time zaključio ovu lijepu, zabavnu i inspirativnu večer u kojoj je publika aktivno sudjelovala uživajući u autorovim pričama, pročitanim ulomcima i pjesmama, humorističnim dosjetkama. Po završetku promocije, autor se dugo zadržao u razgovoru sa zainteresiranom  publikom, među kojom je bilo i onih najmlađih. „Mlada kapljica“ ovim je svečanim događajem krenula na svoje novo junačko putovanje prema svojim čitateljima, malenima i velikima.


“Slobodna Dalmacija” na današnji dan, 24.4. objavila je veliki članak novinara Ivice Neveščanina o Stanku Bašiću i njegovoj “Mladoj kapljici”, koji možete pročitati na:  
http://zadarski.slobodnadalmacija.hr/4-kantuna/clanak/id/482089/radosno-cudo-zivota-sazeto-u-kapljici-vode

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This