Balans Centar -Biblioterapija i poetska terapija

ruj 21, 2012 | Predavanja

Međunarodni skup: Biblioterapija u pop kulturi

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 2 min.

U Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić« u Karlovcu, u suradnji s Knjižnicom Mirana Jarca Novo Mesto (Slovenija) ,  održan je 17. i 18. rujna veliki međunarodni skup na temu Biblioterapija u pop kulturi koji je okupio hrvatske i slovenske stručnjake u području biblioterapije- profesore književnosti, knjižničare, pedagoge, muzikoterapeute i psihologe.

Moderatori skupa bili su Jasmina Milovčić, Željko Mavretić,  Maja Ivanež i Petra Kovič. Prisutne su pozdravili Frida Bišćan, prof, ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, mag. Claudia Jerina Mestnik, direktorica Knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto, Damir Jelić prof. gradonačelnik grada Karlovca i prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH.

Skup je protekao u odličnoj atmosferi koju je u prvom dijelu dodatno zagrijalo izlaganje o muzikoterapiji mr. sc. Ksenije Burić koja je u predavanje unijela i radioničke elemente angažirajući sudionike u zajedničkom stvaranju glazbe. 

Najveća vrijednost skupa su odlična organizacija i ostvareni susret sustručnjaka koji su ovdje imali priliku upoznati se, družiti se i razmjeniti znanja i iskustva, te dogovarati buduću suradnju.      

Mr.sc Ivana Bašić, predsjednica udruge Balans centar, održala je predavanje s naslovom Interaktivna biblioterapija i pop kultura – mogućnosti primjene popularnih tekstova u terapeutske svrhe u radu s adolescentima i odraslima u kojem je prikazala razvoj definicije područja biblioterapije kroz definicije materijala za korištenje u radu s korisnicima- od knjige do filma, scenarija, stripa, video-igre i slično. Kao osnovnu poveznicu između tzv. visoke i popularne kulture izdvojila je “junačko putovanje” (monomit), arhetipski model priče na kojem su izgrađene npr. Odiseja i Božanstvena komedija (koje po kategorizaciji spadaju u visoku književnost), ali i Harry Potter i Gospodar prstenova, Čarobnjak iz Ozza i druga slična popularna djela (koja po kategorizaciji, pogotovo zbog filmskih adaptacija i bajkovitog sadržaja po kategorizaciji spadaju u popularnu književnost).    «Dakle, pop kultura je dualna (u najmanju ruku), mač s dvije oštrice. Zloupotrebljena, može nam omogućiti da se skrivamo pred problemima u zečju rupu fantazije. Ispravno korištena- štogod vam to značilo- može nas inspirirati, i pomoći nam da prijeđemo na viši stupanj razvoja.»

(Danny Fingeroth, predgovor knjizi Popular culture in counsleing, psychotherapy, and play based interventions, Springer publishing company, NY, 2008.)
Cjeloviti program održanog skupa možete pogledati na  mrežnim stranicama Gradske knjižnice Karlovac http://www.gkka.hr/.    

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This