Bilblioterapija i poetska terapija - priručnik - Ivana Bašić

lis 15, 2011

Ivana Bašić: Biblioterapija i poetska terapija

Priručnik za početnike - Balans centar, 2011.

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 2 min.

Kupite knjigu:

Školska knjiga

„U riječima postoji nada da možemo izreći nešto važno i snažno, nada u snagu promjene, ozdravljenje i obnavljanje, a s tom snagom nastaju promjene i to obično na vrlo dubokim razinama.“

Knjiga „Biblioterapija i poetska terapija – priručnik za početnike“ nastala je 2011. godine, a objavljena je u Balans centru u maloj nakladi od 300 primjeraka. Prvu knjigu kupila je Knjižnica Medveščak u Zagrebu, a slijedile su je ostale zagrebačke knjižnice. Nakon toga knjiga je otišla put manjih hrvatskih gradova i njihovih gradskih i školskih knjižnica. Otvorila je suradnju između naše udruge i Knjižnica grada Zagreba, ali i školskih knjižnica koje su željele osnovnu edukaciju iz područja biblioterapije. Plod te suradnje bile su brojne radionice, seminari i predavanja na stručnim skupovima, što je bitno unaprijedilo poznavanje biblioterapije u Hrvatskoj. Možemo reći kako je ova knjiga bila doista most preko kojeg smo se upoznavali, družili se i zajedno stvarali sadržaje koji su biblioterapiju učinili vidljivom u našem javnom prostoru.

Ove godine, koja je proglašena i Godinom čitanja, važnost knjige prepoznala je Emica Calogjera, glavna urednica Školske knjige pa je drugo izdanje prvog biblioterapijskog priručnika izašlo u mjesecu lipnju 2021. godine, u nakladi od 3000 primjeraka. Prvih 2000 primjeraka dobili su učitelji kao dio programa 5+ Školske knjige, a 1000 primjeraka stavljeno je u prodaju. Za ovu malu knjigu koja je put počela skromno, uz podršku rijetkih istinskih entuzijasta koji vjeruju u terapijsku moć književnosti, ovo je bio značajan preokret. U Godini čitanja biblioterapija je prepoznata kao metoda bez koje nije moguće govoriti o važnosti čitanja.

Knjiga u prvom dijelu nudi kratak prikaz povijesti biblioterapije i poetske terapije, od njihovih dalekih povijesnih korijena do suvremenih postignuća u tom području. U prvom je dijelu također ponuđen prikaz suvremenih istraživanja poetske terapije.

U drugom i trećem dijelu čitatelj dobiva uvid u modele i metode poetske terapije.

Četvrti dio obuhvaća primjere uporabe metafore u kliničkoj praksi i u poetskoj terapiji koji mogu biti korisni kao prva informacija za buduće poetske terapeute.

U petom dijelu napravljen je osvrt na posebnost poetske terapije u radu s adolescentima s idejom da se prikaže primjena poetske terapije u nastavi književnosti i rezultati takve primjene.

U prilogu se nalaze didaktički materijali za pripremu poetske terapije i vježbe koje služe za pripremu u odabiru materijala za individualni i zajednički rad.

U knjigu je uvršten i dodatak koji sadržava analize pjesama prema odrednicama koje propituju njihovu terapeutsku vrijednost.

„Povijest terapije poezijom, koja je namijenjena liječenju ili osobnom rastu, može se potražiti u davnim vremenima početka razvoja civilizacije, kada su šamani i vračevi – liječnici poeziju upotrebljavali u religijske svrhe, u korist plemena ili pojedinca. U jednom afričkom plemenu, kad je žena trudna, žene iz plemena sastaju se u šumi i slušaju pjesmu novog djeteta. Kad je čuju, vraćaju se u pleme i pjevaju je zajednici. Kad se dijete rodi, pjesma se ponovo pjeva. Kad dijete prolazi ceremonije puberteta i braka, ponovo se pjeva. Ali ta se pjesma pjeva i kada dijete prolazi kroz krizu, kada se izoliralo od zajednice, počinilo zločin, ili na bilo koji drugi način palo u disharmoniju. Ljudi govore jedni drugima tko su u redu stvari te mogu tu i tmo vratiti jedni druge u sklad sa svijetom.“

Pogledajte recenzije na:
Nabavite izdanje:
Školska knjiga
Dostupno u katalozima:
Knjižnice grada Zagreba

KGZ katalog

Knjižnice grada Zagreba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

NSK katalog

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Hrvatska znanstvena bibliografija

CROSBI

Hrvatska znanstvena bibliografija

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This