Ksenija Kušec - Prozirna Lili - Balans Centar za biblioterapiju - Biblioterapija za djecu - Mamine priče by Daria Talić

Ksenija Kušec: Prozirna Lili

Evenio, Varaždin, 2015.

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 3 min.

„ Ja sam obična djevojčica. Živim s roditeljima, idem u drugi razred i znam brzo pisati na računalu. Stvarno sam obična, ali… Uvijek taj ali. Oduvijek mi se događa nešto neobično, zbilja jako neobično. Ponekad, samo ponekad, postajem prozirna! Baš prozirna. Nevidljiva. Znam da se to čini čudnim, i meni se svaki put čin da sanjam, ali ipak se događa. Nikad ne znam kad će se dogoditi i uopće ne razumijem zašto se to zbiva. Zato sam odlučila napisati sve što me muči, možda tako shvatim. “

Prozirna Lili

Jeste li se ikad osjećali nevidljivima? Tu ste, ali kao da vas nema…

Razni događaji u životu mogu nas navesti da se tako osjećamo. Tužno, usamljeno, obeshrabreno, nesposobno, nevažno, neprihvaćeno. Ako se mi odrasli tako osjećamo, tko zna kako je tek djeci?Upravo o tome govori ova priča namijenjena djeci od 4 do 8 godina. Lili sama za sebe kaže da je jedna sasvim obična djevojčica kojoj se događaju neobične stvari. U nekim trenucima svog života postaje prozirna tj. nevidljiva. Bilo bi dobro kad bi cijela mogla postati nevidljiva poput superjunaka koji zahvaljujući svojoj moći mogu mijenjati svijet, ali to nije slučaj. Samo neki dijelovi njenog tijela postaju nevidljivi, pa se primjerice čini da kockice same lete po zraku, a zapravo ih Lili drži u rukama.

Tajna Liline nevidljivosti ne leži u nekakvoj čaroliji ili posebnoj moći nego u tome što je zanemarena.

Ksenija Kušec - Prozirna Lili - Balans Centar za biblioterapiju - Biblioterapija za djecu - Mamine priče by Daria Talić

Prozirna Lili mogla bi biti odlična knjiga za djecu koja su se preselila u novu školu, grad, državu, kontinent i odjednom se zatekla u nekom drugom svijetu okružena nepoznatim ljudima. Knjiga za djecu koja su nedavno dobila mlađu braću ili sestre i koja se pokušavaju nositi s osjećajima koji prate obiteljske promjene, djecu koja imaju naviku potiskivati svoje osjećaje i roditelje koji su u današnje vrijeme preopterećeni poslovima, obavezama i brigama, a svjesni toga da odvajaju premalo vremena za zajedničke trenutke s djecom.

Možda je baš ova knjiga jedna tanka nit potrebna da se ponovo povežemo sa svojom djecom i djetetom u nama

ZANIMLJIVI ZADACI I IGRE

1. Igra vunicom

Za ovu igru potrebno nam je klupko vune. Korisno je kad ima više djece u grupi, ali može se igrati i u kombinaciji odraslih igrača i djece. Svi igrači stanu u krug. Prvi igrač uzima klupko vune i kaže: „Osjećam se nevidljivo kad…“. U jednu ruku uzima nit vune i klupko baca dalje sljedećem igraču. Igrač koji je klupko uhvatio treba ponoviti rečenicu koju je izrekao prethodni igrač, izreći svoju, uzeti nit i proslijediti klupko sljedećem igraču. Cilj je da se svi igrači međusobno povežu nitima i razumiju kako smo svi različiti, ali nas povezuju neki zajednički osjećaji.

2. Igra aviončićima od papira

Za ovu igru dovoljna su dva igrača, ali može ih biti više. Igrač izradi aviončić od papira i na njega zapiše zadatak koji drugi igrač mora izvesti. Krenite od nekih jednostavnih zadataka kao što je stajanje na jednoj nozi, ali poslije pustite mašti na volju i vidite kamo će vas to odvesti. Najzanimnljivije zadatke možete zapisati.

3. Crtanje ruke

Na izrezanoj papirnatoj rukavici treba nacrtati svoju ruku flomasterom ili bojicom tamnije boje. Ruku obojite različitim bojama. Napravite što šarenije, svjetllucavije, šljokičastije ruke. Možete organizirati izložbu šarenih ruku na način da rastegnete tanko uže ili vrpcu preko cijele sobe i kvačicama pričvrstite ruke.

PITANJA ZA RAZGOVOR S DJETETOM

  1. Djevojčica Lili za sebe kaže da je obična djevojčica, ali njoj se događa nešto neobično. Što joj se događa?
  2. Zna li Lili zašto joj se to događa?
  3. Lili je odlučila zapisati sve što je muči. Što misliš, pomaže li zapisivanje vlastitih misli kad te nešto muči?
  4. Sjećaš li se trenutaka iz priče u kojima je Lili postala prozirna? Zašto se, po tvom mišljenju, to dogodilo baš tada?
  5. Što misliš, kakav je to osjećaj kad si proziran?
  6. Što misliš, zašto Lili postaje prozirna?
  7. Što bi joj moglo pomoći?
  8. Kako to da Lili nikad nije postala nevidljiva u bakinom društvu?
  9. Što su ljudi u Lilinoj okolini mislili o njenom problemu?
  10. Kako su se ponašali Lilini roditelji kad su pročitali njene zapise?
Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This