Mlada kapljica – Stanislav Bašić – Balans centar

lis 16, 2016

Stanislav Bašić: Mlada kapljica

Balans centar za logopedagogiju i biblioterapiju, 2016

vrijeme čitanja  Vrijeme čitanja: 2 min.

“Opisujući životni  put Mlade kapljice, priča govori o temeljnim životnim vrijednostima i odnosima: o prijateljstvu, odnosu s majkom, iskrenoj i bezuvjetnoj ljubavi, nesputanoj dječjoj igri bez koje nema sretnog djetinjstva, dječjoj radoznalosti i nestašluku te potrebi za istraživanjem i otkrivanjem novog i nepoznatog. Ustrajnost u namjeri da se glavna junakinja domogne cilja i ostvari svoje želje, bez obzira na žrtvu i odricanje, dokaz je da snaga upornosti i želje neupitno pobjeđuje i donosi istinsku sreću i uspjeh.”

Josipa Mioč, prof. hrvatskog jezika i književnosti 

Mlada kapljica Stanka Bašića druga je knjiga u biblioteci U potrazi za smislom koju je otvorila knjiga istog autora pod naslovom Kršćanstvo i new age, objavljena 2015. godine. Ova duža bajkovita pripovijest prikazuje putovanje glavne junakinje, Mlade kapljice, od rijeke Trebižat u Hercegovini preko Neretve do otoka Hvara.

Glavna junakinja je kapljica vode koja se odvojila od svoje majke i upala u neprilike kroz koje je morala sama proći, kako bi  odrasla, sazrela i vratila se kući. Mlada kapljica putem stječe prijatelje koji joj pomažu da prebrodi neke na prvi pogled nepremostive prepreke. U svemu što prolazi ona, kao prava junakinja, upoznaje svoje slabosti i snage, ali i snagu prijateljstva i ljubavi. 

Sve su zgode Mlade kapljice popraćene realističnim ilustracijama akademske slikarice Martine Tomić koje upotpunjuju doživljaj stvarnog zbivanja pored bajkovitog i simboličkog sadržaja teksta koji kod čitatelja otvara niz mogućnosti za stvaranje unutrašnjih slika. Tekst je napisan jednostavnim jezikom bliskim djetetu: prevladavaju slikoviti opisi prirode, dijalozi među likovima su jasni i razgovijetni, tako da čitatelj može na osnosvu samo nekoliko replika stvoriti jasan karakteran portret svakog lika.

Osim elemenata junačkog putovanja koje je fabulativna okosnica priče, pripovijetka odražava povezanost prirodnih ciklusa izmjene godišnjih doba i unutrašnjih preobrazbi glavnog lika, jer Mlada kapljica svoje putovanje započinje ljeti kao vodena kapljica, da bi se na kraju putovanja, u zimu, pretvorila u divnu pahuljicu snijega koja pada na lice zajapurene djevojčice.

Vanjska preobrazba dogodila se kao posljedica unutrašnje preobrazbe koja je čvrsto odlučila uspjeti, vratiti se kući netaknuta, očišćena od svih strahova i suvišnosti. “Izbaciti iz sebe sve strahove, sve suvišnosti, sve što smeta, što sputava i što ne da rasti van sebe, van svojih određenih granica. Biti mala ogromnost, zadivljena, snažna i očišćena! Imati veliku unutarnju snagu, veliku ljubav i – plesati, plesati…u pohvalu, u slavu!” 

Princip nade duboko je utkan u priču, osobito u trenucima najvećih opasnosti jer upravo tada Mlada Kapljica najviše misli na one koje voli, što je motivira da ide dalje.

Ova prekrasna priča koja može zadovoljiti interese djeteta i odrasle osobe naglašava duhovne i ekološke vrijednosti. Sadržaj je istovremeno metaforički univerzalan, ali i čvrsto utemeljen u stvarnosti krajolika, pa se može iščitavati s užitkom kao putovanje stvarnim svijetom ispunjenim širokim značenjem koje prelazi okvire materijalnog i zalazi u područje duhovnog.

Mlada kapljica Stanislava Bašića priča je o odrastanju kakvo prolazi svako dijete u prvim koracima stjecanja samostalnosti, tako da svaka nova avantura donosi i novu kvalitetu u život glavne junakinje – oblikuje je u osobu koja u konačnici osjeća svoju vlastitu snagu, iako zadržava u sebi ono izvorno dječje, neiskvarenu životnu radost, u ovom slučaju dodatno ojačanu novostečenom snagom.

Ili, kako u recenziji knjige kaže profesorica Josipa Mioč, radi se o

“zanimljivom proznom štivu namijenjenom djeci i svima onima koji imaju sreću uvijek ostati dijete i djetinje se veseliti malim stvarima.”

Dostupno u katalozima:
Knjižnice grada Zagreba

KGZ katalog

Knjižnice grada Zagreba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

NSK katalog

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Pretplatite se
Obavijestite me
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Share This